Juridische meewerkstage markttoegang financiële ondernemingen

Bedrijf
De Nederlandsche Bank
Type
Stage
Locatie
Amsterdam
Branche / Vakgebied
Ondernemingsrecht, Privaatrecht
Vereiste taal
Nederlands

Omschrijving

Draag bij aan de beoordeling van nieuwe toetreders tot de financiële markt als stagiair bij DNB.

Jij hebt impact

Wanneer heeft een onderneming een vergunning van DNB nodig? Hoe beoordeel je een vergunningaanvraag? Hoe gaan we om met Fintech en nieuwe Europese regelgeving? Dit zijn vragen waar je mee te maken krijgt als stagiair bij het Expertisecentrum Markttoegang (ECM) bij DNB. Je krijgt hiermee de kans om een breed beeld van de financiële sector te krijgen en bij te dragen aan maatschappelijk relevant werk!

Zo doe je dat als stagiair bij DNB

ECM behandelt aanvragen voor vergunningen, verklaringen van geen bezwaar (vvgb’s),ontheffingen en notificaties. Je ondersteunt bij het beoordelen of een aanvraag binnen de wettelijke kaders valt en of alle benodigde informatie is verstrekt. Daarbij houd je rekening met de verschillende wettelijke beoordelingskaders en -termijnen die gelden voor de verschillende type aanvragen. Daarnaast draag je bij aan het actualiseren van de informatie die DNB beschikbaar stelt aan marktpartijen. Deze informatie moet periodiek op juistheid en volledigheid worden beoordeeld, bijvoorbeeld als gevolg van gewijzigde wet- en regelgeving. 

Wat ga je precies doen?

Je draagt bij aan het beoordelen van vergunningaanvragen van uiteenlopende ondernemingen, zoals betaalinstellingen, elektronischgeldinstellingen, banken, verzekeraars, trustkantoren en aanbieders van cryptodiensten. Dit doe je bijvoorbeeld door het opstellen van conceptbrieven aan de aanvragers.

 • Je analyseert of bepaalde activiteiten wel of niet binnen de reikwijdte van de (financiële) wetgeving vallen. 
 • Je denkt mee bij beleidsmatige afwegingen op het gebied van markttoegang.
 • Je draagt bij aan het opstellen of actualiseren van informatie voor marktpartijen over de geldende eisen voor markttoegang. Denk hierbij aan de informatie op de website van DNB (op Open Boek Toezicht) en aanvraagformulieren.
 • Je ondersteunt bij het uitdenken en vastleggen van processen en werkafspraken.

Hier doe je dat

ECM maakt deel uit van de divisie Toezicht Horizontale Functies & Integriteit. Deze divisie is vanuit verschillende invalshoeken betrokken bij het toezicht op een grote verscheidenheid aan financiële ondernemingen Binnen de afdeling (15 fte) staan collega’s voor elkaar klaar en zij helpen elkaar waar dat nodig is. Er is veel aandacht voor kennisdeling. De lijnen zijn kort en er heerst een informele sfeer.

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Je bent energiek, leergierig, toont initiatief, en hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Analytisch weet je snel tot de kern door te dringen en je beschikt over een stevige persoonlijkheid. Daarnaast vind je het leuk om actief mee te denken en je ideeën met collega’s te delen. Samenwerken geeft je energie. Ook beschik je over goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?

 • Je bent een hbo-/wo-student in het derde of vierde jaar van je studie rechten. 
 • Je hebt aantoonbare affiniteit met de financiële sector.
 • Je bent beschikbaar voor een periode van minimaal 3 maanden, een eventuele verlenging is bespreekbaar. Exacte periode en startdatum is in overleg.
   

Dit bieden we je

Een stage midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een heel diverse, betrouwbare en maatschappelijk betrokken organisatie, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. Dit allemaal in hartje Amsterdam, dus prima per openbaar vervoer bereikbaar!

 • Een stagevergoeding van €570 (wo) en €510 (hbo) bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek.
 • Als je geen studentenreisproduct hebt ontvang je een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer. 
 • Een 36-urige werkweek met variabele werktijden, je kunt bijvoorbeeld 4 dagen van 9 uur werken.
 • Toegang tot interne cursussen, workshops en sportfaciliteiten.
 • Een laptop en flexwerkplek.
 • Je kunt je aansluiten bij JongDNB, de vereniging voor en door jonge medewerkers van DNB. JongDNB verzorgt inhoudelijke en sociale activiteiten, denk aan studiereizen, lunchseminars en maandelijkse borrels. Een geweldige manier om een netwerk op te bouwen binnen DNB waar je ook later in je professionele carrière nog veel plezier van zult hebben!

Zo solliciteer je bij DNB

 1. Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken ontvang je een inhoudelijke reactie op je sollicitatie.
 2. E-assessment. Voor de meeste vacatures vragen wij je om een online assessment te maken voorafgaand aan het eerste gesprek. Het assessment bestaat uit cognitieve testen en/of een persoonlijkheidsvragenlijst, en kun je gewoon thuis uitvoeren.
 3. Eerste gesprek. Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter.
 4. Tweede gesprek. Wanneer zowel jij als wij positief zijn na het eerste gesprek zien we je graag nogmaals terug. Bij dit vervolggesprek zijn meestal een andere manager uit dezelfde divisie en een (senior) teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat aanwezig.
 5. Casus, derde gesprek en/of assessment. Solliciteer je op een functie als toezichthouder of beleidsmedewerker? Dan wordt het eerste of het tweede gesprek vaak gecombineerd met het maken van een schrijfopdracht of een case study. Dit hoor je uiteraard ruim van tevoren. Afhankelijk van het niveau van de functie kan er nog een derde gesprek met de divisiedirecteur en/of een functiegericht (extern) assessment plaatsvinden.
 6. Arbeidsvoorwaardengesprek. Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de functie? Dan doet de recruiter je een contractaanbod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. DNB valt als overheidswerkgever onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit bekent dat medewerkers van DNB de ambtenarenstatus krijgen. Dit wordt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek toegelicht. 
 7. Screening. Na de arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.
 8. Welkom bij DNB. Na het ondertekenen van je contract heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen. 

Solliciteer nu!

Wil jij als stagiair werken met impact? Solliciteer dan direct op deze stage! Als sollicitatie ontvangen wij graag een motivatiebrief, een cv en relevante cijferlijsten.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video’s en testimonials van collega’s en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer! 

Voor deze stage is een justitiële screening van toepassing, de stage ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de screening vind je op de pagina Over ons > Sollicitatieproces.