Sollicitatiegesprek

Indien een organisatie naar aanleiding van jouw brief en cv in jou geïnteresseerd is, zullen ze jou uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Dit is het moment waarop jij jezelf kunt presenteren en kunt laten zien dat jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Vaak zal de sollicitatie niet enkel bestaan uit een gesprek, maar ook uit assessments. Je wordt uiteindelijk beoordeeld op je totale presentatie.

Het gesprek

Wees jezelf ervan bewust dat de eerste indruk erg belangrijk is. Probeer jezelf dus duidelijk voor te stellen, neem een actieve houding aan, geef een stevige handdruk, kijk je gesprekspartner aan en wees enthousiast. 

STAR-model
Bedrijven en kantoren maken vaak gebruik van het zogenaamde STAR-model om een goed beeld te krijgen van je vaardigheden en competenties. STAR staat voor: Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Bedrijven willen niet alleen weten wat je gepresteerd hebt in je werkverleden of tijdens nevenactiviteiten, maar vooral hoe je tot die prestaties bent gekomen. Je kunt bijvoorbeeld samen met je commissie van je vereniging het hoogste sponsorbedrag ooit hebben binnengehaald, maar dit zegt nog niets over hoe je dit voor elkaar hebt gekregen. Om het gedrag te beoordelen zal het bedrijf proberen alle informatie van de componenten van het STAR-model te ontdekken. Het belangrijkste hierbij is dat je jouw aandeel in het behalen van het resultaat duidelijk kan motiveren.

Informeren
Het is absoluut niet onbeleefd om vragen te stellen. Het is erg normaal dat je erachter wilt komen of je geschikt bent voor deze baan en wat je mogelijke werkgever van je verwacht. Enkele vragen kunnen hierbij zijn:

 1. Hoe ziet mijn mogelijke werkplek eruit: alleen of in teamverband?
 2. Zijn er binnen het bedrijf mogelijkheden in het buitenland te werken?
 3. Wat voor vooruitzichten kan de functie mij bieden?
 4. Waarom heeft u zelf gekozen voor een functie binnen deze organisatie? 

Tips

 • Zorg ervoor dat je je voldoende hebt ingelezen over de organisatie en de functie waarop je gaat solliciteren.
 • Wees uitgerust en op tijd zodat je je rustig voelt en de sfeer binnen het bedrijf kan proeven. Houd ook het telefoonnummer van de contactpersoon bij de hand, zodat je deze op de hoogte kan brengen als je vertraging hebt.
 • Ga niet meteen op een stoel zitten, maar wacht totdat je een plek wordt aangeboden.
 • Probeer zo gemakkelijk en ontspannen mogelijk te zitten, niet onderuit gezakt, maar ook niet op het puntje van je stoel.
 • Tutoyeer niet, maar spreek degene met wie je spreekt beleefd aan. Schat de situatie goed in en ga zeker niet als eerste beginnen te tutoyeren. Wees voorbereid op veel ‘waarom vragen’.
 • Wees niet te bang voor pauzes: je mag natuurlijk een paar seconden nadenken voordat je antwoord geeft.
 • Begin in je eerste gesprek niet direct over salariseisen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit is meer iets voor een mogelijk tweede gesprek.
 • Aarzel zeker niet om achteraf te bellen indien er nog onduidelijkheden voor je zijn.
De Nederlandsche Bank N.V.
De Rechtspraak
Simmons & Simmons
Van Iersel Luchtman N.V.
© Young Talent Group | sitemap | voorwaarden | contact
JSVU   JFV GROTIUS   MAGISTER JFT