Kantoren

Raad van State

Werken bij de Raad van State staat voor maatschappelijke betrokkenheid, analytisch vermogen, schrijfvaardigheid en juridische expertise

De Raad van State heeft twee belangrijke taken. Ten eerste is de Afdeling advisering van de Raad van State onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en ten tweede is de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de hoogste algemene bestuursrechter van het land. Er werken 670 mensen, onder wie ruim 300 veelal jonge juristen. 

Inhoudelijke uitdaging voor juristen
Bij de Afdeling bestuursrechtspraak komen per jaar gemiddeld 12.000 beroepschriften en verzoeken om voorlopige voorziening binnen. Onze juristen zijn verantwoordelijk voor het vooronderzoek. Ze brengen het geschil, de problemen die zich voordoen en de mogelijke oplossingen in kaart. Dit betekent dat je als jurist bij de Raad van State dagelijks te maken hebt met maatschappelijk relevante thema’s (milieu, ruimtelijke ordening, vreemdelingenzaken of onderwijs). Het werk vraagt veel van je juridisch inzicht, analytisch vermogen en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid. Hier staat tegenover dat je bij de Raad van State werkt in een omgeving waar veel juridische kennis aanwezig is en waar je je verder kunt ontwikkelen. Door het volgen van interne en externe trainingen kun je je vaardigheid in het logisch en trefzeker formuleren verbeteren en je kennis vergroten van de Europese aspecten van het bestuursrecht.

Opleidingstraject voor starters
Als net afgestudeerd jurist volg je bij de directie Bestuursrechtspraak een opleidingstraject om specialist te worden in het bestuursrecht. Onder intensieve begeleiding begin je meteen met eigen zaken. Zo heb je al direct zelf invloed op het eindresultaat. Na gemiddeld drie jaar mag je complexe zaken zelfstandig gaan behandelen.

Bij de directie Advisering kun je niet als starter aan de slag. Om wetgevingsjurist te worden bij de Raad van State, moet je de Academie voor Wetgeving volgen of elders al ervaring met wetgevingsprocessen hebben opgedaan. 

Goede carrièremogelijkheden
Met een aantal jaren werkervaring als jurist bij de Raad van State op je c.v. heb je goede doorgroeimogelijkheden. Binnen de Raad van State kun je je verder specialiseren of als senior jurist anderen in hun leerproces begeleiden. Ook kun je doorstromen naar de rechterlijke macht, advocatuur of juridische functies bij andere organisaties. De ervaring en de vaardigheden die je bij ons opdoet, maken je breed inzetbaar en waardevol voor andere werkgevers.

Kennismaken met de Raad van State
De juristen van de Raad van State kun je ontmoeten tijdens de bedrijvendagen van de
juridische faculteitsverenigingen. Daarnaast organiseert de Raad van State in samenwerking met STEP op 11 november 2016 een In-Housedag. Op deze dag kun je uitgebreid kennismaken met het werk van een jurist bij de Raad van State. Ook bieden we je de mogelijkheid om een keer een bezoek te brengen met jouw faculteits-, studie- of studentenvereniging.

Meer weten?
Wil je meer weten over het werken als jurist bij de Raad van State? Stel je vraag dan aan een van onze juristen. Kijk ook op www.raadvanstate.nl/werkenbij voor meer informatie over de Raad van State.
Volg ons op Twitter: @RaadvanState en Facebook: facebook.com/RaadVanState
Contact: Marjolijn Evertse (070 - 4264770) of werken@raadvanstate.nl

Vacatures bij Raad van State

Jurist Bestuursrechtspraak
Stagiair(e) Europees recht
© Young Talent Group | sitemap | voorwaarden | contact
JSVU   JFV GROTIUS   MAGISTER JFT